Role of Eco-Enzymes in Sustainable Development (Vai trò của Eco Enzyme trong phát triển bền vững)

L
Lương Huy Hoàng
Phản hồi: 0Lượt xem: 53

Lương Huy Hoàng

Administrator
zf8hwty6yl0rxgi1rfze.jpg

1. Giới thiệu chung​

  • Fruits and vegetables, as well as their peels, are organic wastes that are generated worldwide. The majority of it decomposes in landfills or through composting methods. Food processing industries, vegetable markets, and restaurants generate massive amounts of organic waste daily, typically disposed of in the environment or composted. Pollution is caused by waste fruit and vegetable peels being disposed into the environment.​
  • To avoid such issues, they must be properly disposed of. Even though organic waste is decomposed, greenhouse gas emissions are possible during decomposition (Geetha et al. 2017). This method of producing an enzyme from organic kitchen waste was more novel than the usual method of involving them in composting(Sarabhai et al. 2019).The result was an enzyme, after fermentation of waste fruits and vegetable peels which was named “Garbage enzyme” or “Eco-enzyme.” This innovative development of producing eco-enzyme was the best alternative method for productively processing household organic waste additionally, it leads to a zero-waste framework by reducing, reusing, and recycling organic household waste materials.​
  • Tên tác phẩm: Role of Eco-Enzymes in Sustainable Development (Vai trò của Eco Enzyme trong phát triển bền vững)​
  • Tác giả: B. Varshini và V. Gayathri​
  • Năm xuất bản: 2023​
  • Tóm tắt: Trên toàn cầu, rác thải hữu cơ được tạo ra từ trái cây, rau quả và vỏ của chúng. Phần lớn chúng được phân hủy tại các bãi chôn lấp hoặc bằng phương pháp ủ phân. Các ngành công nghiệp chế biến thực phẩm, chợ rau và nhà hàng thải ra một lượng lớn chất thải hữu cơ mỗi ngày, thường được xử lý bằng cách thải ra môi trường hoặc ủ phân. Sản xuất enzyme sinh học từ rác thải nhà bếp hữu cơ là một giải pháp sáng tạo cho vấn đề ô nhiễm rác thải sinh hoạt. Đây là dung dịch enzyme thu được từ chất thải hữu cơ có chứa acid hữu cơ, enzyme và muối khoáng. Nó được sản xuất bằng phương pháp lên men mẻ batch đơn giản, bao gồm hỗn hợp giữa đường nâu, rác thải rau quả và nước theo tỷ lệ 1:3:10. Hai loại enzyme sinh học khác nhau được sản xuất bằng quá trình lên men sử dụng vỏ rau và vỏ trái cây trong khoảng 90 ngày với sự tham gia của Saccharomyces cerevisiae. Sản phẩm cuối cùng thu được là chất lỏng màu nâu. Enzyme sinh học 1 từ (Cucurbita maxima) chứa các enzyme thủy phân như amylase và lipase. Ngoài ra, còn quan sát được sự đa dạng về vi sinh vật, với sự có mặt của các loài vi khuẩn như Yersinia sp., Bacillus sp. và nấm như Trichoderma sp. và Penicillium sp. Không tìm thấy enzyme và vi sinh vật trong Enzyme sinh học 2 (Citron). Enzyme sinh học 1 với độ pha loãng 50% có hiệu quả làm giảm đáng kể các thông số như BOD, COD, TDS, Nitrat, Nitrit và Amoni trong nước thải. Ngoài ra, nó còn thúc đẩy tăng trưởng của cây trong vòng 10 ngày so với đối chứng. Do đó, nghiên cứu này nêu bật cách sử dụng enzyme sinh học để xử lý nước thải công nghiệp một cách tiết kiệm chi phí và thân thiện với môi trường.​
  • Summary: Globally organic wastes are generated from fruits, vegetables, and their peels. It is mostly decomposed in landfills or by composting methods. Food processing industries, vegetable markets, and restaurants produce a huge amount of organic waste daily, generally disposed of in the environment or composted. Producing an eco-enzyme from organic kitchen waste was an innovative solution for domestic waste pollution. It is an enzyme solution obtained from an organic waste substance that contains organic acids, enzymes, and mineral salts. It is produced by performing a simple batch fermentation that involves a mixture of brown sugar, fruit or vegetable waste, and water in the ratio of 1:3:10. Two types of the eco-enzyme were produced by a fermentation process using vegetable and fruit peels for about 90 days involving Saccharomyces cerevisiae. The ultimate liquid or enzyme obtained was brown. Eco-enzyme 1 from (Cucurbita maxima) contained hydrolytic enzymes like amylase and lipase. The microbial diversity was observed, and bacteria like Yersinia sp., Bacillus sp., and fungi like Trichoderma sp. and Penicillium sp. No enzymes and microorganisms were observed in Eco-enzyme 2 (Citron). Eco-enzyme 1 with 50% dilution effectively reduced various parameters like BOD, COD, TDS, Nitrate, Nitrite, and Ammonium in the effluent. Also, it promoted plant growth within 10 days compared to the control. Therefore, the present study outlines how the eco-enzyme could be used to treat industrial effluent cost-effectively and environmentally friendly.​

2. Bản đầy đủ​

Các nhà nghiên cứu có thể tham khảo Tại đây

Chúc các nhà nghiên cứu có ngày làm việc hiệu quả!
 
Chia sẻ
Sửa lần cuối bởi điều hành viên:
Top Bottom